Reconstructie van stadswal begonnen

De reconstructie van de oude stadswal in Heukelum is zaterdag eindelijk begonnen. De bezwarentermijn werd kort voor de bouwvakvakantie afgerond. Zaterdag werd afgetrapt met het rooien van enkele bomen om ruimte te maken voor de reconstructiewerkzaamheden.

Initiatiefnemer Dick van Dijk van de stichting Stadswal Heukelum is blij dat de werkzaamheden nu beginnen.  ,,Het is moeilijk om al die vrijwilligers enthousiast te houden als het groene licht steeds wordt opgeschoven”, liet hij eerder al weten.

Restaureren
De stichting staat al sinds 2013 in de startblokken. In eerste instantie werd gedacht aan het restaureren van de oude stadswal, maar dat werd veel te kostbaar. De 2,70 meter hoge en 1 meter dikke stadsmuur markeerde eeuwenlang de zuidgrens van Heukelum. De muur brokkelde in de loop der eeuwen steeds verder af. In de 19de eeuw werden de rondelen en torentjes als eerste gesloopt.

Bezwaren
Omdat de muur verslechterde en zelfs een gevaar opleverde voor omwonenden kwam de gemeente in de jaren 70 met een restauratieplan. Dat bleek te duur, waarna er een aarden wal tegen de muur kwam zodat het rijksmonument uit het dorpsgezicht verdween.
In 2013 ontstond het idee om toch iets met de muur te doen. In korte tijd schraapte de stichting acht ton bij elkaar. De plannen stuitten bij enkele dorpsbewoners op bezwaren, maar die werden uiteindelijk afgewezen.

De reconstructie van de stadswal verloopt in fases.

Bron : AD.nl